Werken op afstand en video-meetings. Veel organisaties hadden er voor COVID-19 niet dagelijks mee te maken, nu is het in korte tijd een essentieel onderdeel geworden van het dagelijkse (samen)werken. Een hele stap die om veel flexibiliteit vraagt van alle betrokkenen, maar die ook veel mooie nieuwe ervaringen met zich meebrengt. Verhalen over nieuwe manieren van verbondenheid en samenwerking en hoe we in deze tijden op andere manieren persoonlijk contact maken. Ik ben zeer onder de indruk hoe onze klanten en partners in allerlei branches nu digitale technologie inzetten om hun werk te blijven doen en de juiste impact te maken. In deze blog wil ik graag stilstaan bij enkele bijzondere verhalen over digitale verbondenheid.
Een virtuele knuffel in verzorgingstehuizen
In verzorgingstehuizen is door COVID-19 bezoek niet toegestaan en fysiek contact uitgesloten. Juist in deze moeilijke tijden hebben mensen extra behoefte aan sociaal contact, om niet te vereenzamen. Zo ook bij Livio, een organisatie die dagelijks met verpleging, verzorging en thuiszorg werkt. Justin ter Avest is systeembeheerder bij Livio en bedacht samen met de verpleegkundigen een digitale oplossing.
Justin: “Hoe kan je via digitale wegen persoonlijk contact verzorgen? Met dit vraagstuk zijn we bij Livio aan de slag gegaan. We wilden communicatie zo makkelijk mogelijk maken voor iedereen: voor de bewoners van de woonzorgcentra en verpleeghuizen, voor de betrokken families en voor de zorgmedewerkers van Livio. Om videobellen te faciliteren werken we met een combinatie van Microsoft Bookings en Teams”.
Via de website van Livio kunnen familieleden middels een digitaal formulier een afspraak plannen. Vervolgens ontvangen ze een link naar een video-meeting in Teams. “Zorgmedewerkers zijn op deze manier aanzienlijk minder tijd kwijt met het inplannen van video-meetings en het ‘opstarten’ en begeleiden van een gesprek. Zo hebben ze meer tijd voor hun reguliere zorgwerkzaamheden, die natuurlijk ook gewoon doorlopen. Ook de bewoners van de Livio locaties en hun families zijn erg blij met deze oplossing om een ‘virtuele knuffel’ te geven. Voor veel bewoners was de eerste keer videobellen spannend, maar sommige willen nu niets anders meer!”.
Onderwijs voor blinden en slechtziende kinderen
Ook bij de Koninklijke Visio, een expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen, stonden ze door COVID-19 voor een grote uitdaging. Pauline Maas, docent bij de Koninklijke Visio vertelt: “Bij ons stond de invoering van Teams al een tijdje op de planning en waren we al pilots aan het draaien. Door deze situatie hebben we versneld Teams bij de leerlingen geïntroduceerd. Zo konden de docenten op een aangepaste manier toch hun lessen verzorgen. Juist voor deze groep kinderen en hun ouders is persoonlijk contact zeer belangrijk om de connectie te behouden.”
Pauline: “Samen met een andere docent belde ik vorige week met een van onze visueel beperkte leerlingen. Ze hadden in een mum van tijd contact met elkaar via Teams en waren beide dolgelukkig! De docent had zich grote zorgen gemaakt over het lesgeven, de leerling over het persoonlijke contact en het volgen van lessen op afstand. Zelfs het leren van bijvoorbeeld braille gaat nu op afstand, dat is zeker niet ideaal en eenvoudig, maar het lukt toch.”
Digitaal wensen vervullen
Make-A-Wish Nederland vervult de liefste wensen van kinderen die ernstig ziek zijn. Waar normaal gesproken persoonlijk contact erg belangrijk is tussen alle partijen, vragen deze tijden om een andere aanpak. Ilse Helmons, Operationeel Directeur bij Make-A-Wish Nederland: “De voorbereidingen om wensen uit te laten komen doen we nu voor een groot gedeelte via Teams. Zoals alle bijeenkomsten met de vrijwilligers die normaal op kantoor plaatsvinden. Vervolgens starten we ook verschillende onderdelen vanuit de Wish Journey met het wensgezin online op.”
Sanne van Ginderen van de WishDesk: “Een groot deel van onze wensen vindt ergens op locatie plaats, of het gaat om een persoonlijke ontmoeting. Op dit moment is dit nu nog niet mogelijk. Wel hebben we bijvoorbeeld met een aantal bekende YouTubers een Fortnite toernooi opgezet. Zij spelen elke vrijdag het spel online met onder andere de wenskinderen van Make-A-Wish, om ze een hart onder de riem te steken.”
Bijzondere verhalen, bijzondere tijden. We zijn trots dat Microsoft Teams een platform is dat persoonlijk digitaal contact faciliteert, of het nu gaat om een oma die haar kleinzoon weer kan zien, tot het geven van goed onderwijs aan kinderen. Technologie ondersteunt immers mensen, niet andersom.
Mocht je aanvullende vragen hebben, neem dan contact met ons op via het contactformulier of bel naar 0541 57 20 80.